Stilul GLAMOUR… cu un buget redus?

Glamour-and-Luxury-Gold-Bedroom-Decoration-Ideas-with-Traditional-Neutral-Bedroom-Design-Rug-Pillow (1)

Glamour: straluciri, opulenta, finete. Indragesc acest stil pentru ca abunda in feminitate si eleganta, pentru ca imbratisez non-conformismul si pentru ca imi place impreunarea unor stiluri contrastante care fac casa buna impreuna: nemuritorul clasic (aici se poate aditiona si derivatele Ludovic,  Florentin sau Romantic) si atractivul modern. De aceea m-am gandit sa recomand adaptarea acestui stil scriind acest articol.
Acest stil transpus in design interior duce probabil catre cel mai luxos stil. Oricine cand se gandeste la “lux” se asteapta la cheltuieli ridicate si la materiale scumpe, insa la indrumarea unui designer specialist cu siguranta acest stil devine posibil chiar cu orice buget.
Cateva lucruri despre radacinile stilului Glamour:
in primele decenii ale secolului XX a avut loc o evolutie brusca a modei si cinematografiei, mai cu seama a celei Hollywood-iene. Odata cu ea s-au expus haine scumpe, multe bijuterii cu cristale si perle, interioare fastuoase cu un mobilier mai incarcat, case intr-o reinterpretare a barocului, candelabre imense din metal si cristale. Treptat stilul s-a slefuit prin tot felul de materiale deosebite, printre care exemplific metalele pretioase sau lemnele exotice. Mai tarziu, intalnim prin el sticla, plastic lucios, vopseluri pe baza de rasini sau latex, PVC transparent (inlocuitor sticla), materiale sidefate, tapet inflorat, profile de decor, covoare pufoase si textile alcatuite din materiale moi ca satinul, matasea, catifeaua, blana sau casmirul.Glamour-and-Luxury-Gold-Bedroom-Decoration-Ideas-with-Bedroom-In-Baroque-Style-Classic-Interior-And-Furniture-Design-Bedroom (1)

Mai inainte de materiale, trebuie aleasa o gama cromatica care sa se muleze perfect pe gustul proprietarului. In stilul glamour de obicei predomina o singura culoare (cu derivate din ea) in combinatie cu una de accent si mai ales de efect. Puteti alege doua sau trei dintre culorile: maro, crem, roz, alb, auriu, roz, argintiu, gri, visiniu, albastru, mov sau negru.
Odata ce avem o gama coloristica ne putem ghida spre materialele folosite. Desi multe dintre ele sunt perlate sau lucioase, le vom alege in primul rand pe acelea care vor putea sa se supuna culorilor.
Plafoanele care au mai putin de 3m inaltime necesita “artificii” de iluzie optica, care sa ne ofere senzatia de inaltime (elementele care pot contribui pot fi dungi verticale pe pereti, scafa perimetrala coborata si iluminat centrul plafonului, iluminat directionat de pe pereti inspre plafon pentru senzatia de plutire, plafon lucios reflexiv, etc.). Altfel, plafoanele coborate si interioarele incarcate risca sa para supra aglomerate si sa taseze spatiul.
Mobilierul sau elementele vintage introduse in interioarele luxoase trebuie sa aiba finisajul si aspectul perfect (sau cat mai perfect) pentru ca imperfectiunile pot conduce mai mult catre un stil eclectic si ne desprindem de stilul cautat. La mobilierul de sedere (canapele / paturi) regasim multa tapiterie, pe toate partile. Mobilierul si decoratiunile moderne trebuie atentat selectate, astfel incat sa le echilibreze si chiar sa le contureze pe cele clasice.
Trebuie insistat mult pe finisajele peretilor. Cu cat mai incarcate de tapet si/sau culoare, segmentate de profile, lambriuri, tablouri inramate sau aplice de perete, cu atat mai bine.
Modern-Glamour-Luxury-Living-Room-Interior-DesignPardoseala lucioasa se poate obtine cu o gresie din bucati mari, cu un parchet bine lacuit sau cu vopsea pe baza de radacini epoxidice. Este obligatorie introducerea covoarelor mari, moi si placute la atingere. In tesaturi modelele pot consta in dungi, pot fi florale, pot fi geometrice sau pot imita fidel diverse modele de piele sau blana naturala.
Decoratiunile sunt probabil cele mai importante in acest stil. Sculpturile, bibelourile colorate, tablourile mari, ramele “sculptate” (de fotografii, oglinzi sau tablouri), vazele cu flori (mici/mari), candelabrele, draperii somptuoase, multe perne atent tapitate/invelite sau lenjerii de pat orientale, toate cu siguranta vor sublinia definitiv stilul Glamour.
Odata cu secolul curent stilul Glamour a ajuns la “maturitate”. Gasim pe piata absolut orice ne-ar ajuta sa formam acest stil, de la mobilier clasic pana la perdele. Orice specialist si orice furnizor deosebeste clar Glamour de orice alt stil, insa nu este de gasit pe toate strazile. Nu se pot face confuzii, dar asta nu inseamna ca nu se pot face anumite greseli in optiuni (ma refer la expresia “ce este prea mult, strica”, la combinatii nereusite de culori sau materiale, la dezechilibrul dintre clasic/vintage si modern, s.a.m.d.).
Cu siguranta aflandu-ne intr-un cadru Glamour atat de teatral si romantic totodata, dar si atinsi deseori cu texturi atat de multe si de fine, nu ne putem simti altfel decat ca niste staruri. Bineinteles, nu fac referire la o forma narcisista de a ne alinta stilul de viata, ci fac referire la unul dintre putinele moduri in care noi, oamenii obisnuiti, ne putem rasfata pe cat posibil atat fizic cat si psihic cu locul in care ne-ntoarcem mereu.
Cum putem savarsi stilul Glamour la preturi acceptabile?
Trebuie viziunea unui designer, furnizorii perfecti si multa atentie in implementare. De data aceasta este imperativ ajutorul unui designer, pentru ca acest stil pe cat de multa frumusete ar putea sa ofere, pe atat de usor se poate transforma in kitsch.

Leave a Reply