Shabby Chic, atmosfera cosy si feminitate

Stilul modern este usor de recunoscut pentru toata lumea. Este simplu, clar, curat. Mobilierul si fundalurile laolalta inseamna jocuri de forme dreptunghiulare (cu unghiuri drepte sau rareori Shabby-Chic-Art-Ideas-Furniture-Designusor rotunjite) intr-o gama coloristica neconditionata. Atmosferele sunt create de cele mai multe ori prin efectele luminii naturale si/sau artificiale. Ca materiale foloseste placi din lemn (toate tipurile), sticla, PVC , compozite, inox etc. Totul este alcatuit de fapt in general din cele mai noi materiale folosind cele mai noi tehnologii. Personal l-as denumi ca fiind un stil masculin, desi stiu ca altii ar fi de parere ca este mai degraba neutru.
Azi, cand pentru prima data am simtit nevoia sa strabat cu drag un magazin de mobilier si decoratiuni Vintage, mi-am creat propria parere ca la polul opus stilului modern ar putea sta chiar stilul Shabby Chic.
Pana in 2014, eu ca designer destul de egoist fata de Trecut, am indragit atat de mult Noul, tendintele, inovatia, incat nu am mai putut sa remarc frumusetea si caldura din spatele celorlalte stiluri.
Dar iata ca influentata de interesul multora pentru valoarea artistica reprezentativa stilurilor romantice, am reusit chiar sa ma indragostesc de stilul Shabby Chic, pentru ca este fascinant: poti calatori in trecut chiar daca totul este Nou de jur imprejur. Elementele stilului Shabby Chic nu compun doar interioare placute si bogate, ci compun interioare pline de arta in orice unghi din incapere. Ba mai mult, complexitatea produselor care compun Shabby chic este totodata de neintalnit in trecut, deci trebuie sa apelam, pe langa la reciclarea pieselor vechi de mobilier si a textilelor, la magazinele de profil (care sunt putine pentru ca stilul este o nisa printre nenumaratele optiuni contemporane de pe piata).
Stilurile noi apar mereu pentru a contracara dezavantajele stilurilor atunci cand acestea ajung la apogeul faimei. Shabby chic, ca o reactie impotriva stilului modern si scump, a luat nastere in Marea Britanie, in marile case taranesti, iar apoi s-a raspandit in Occident, luand o mare amploare in anii ’80 si ’90 in importante centre culturale din America de Nord. Stilul impleteste vopsitul mobilei si efectele antice cu influentele culturilor mediteraneene, cum ar fi stilul Provence, Tuscan si Grecesc.
Este plin de romantism datorita curbelor mobilierului si desenelor inflorate, a tuturor imperfectiunilor si a functionalitatii combinata cu design rustic.
Este un stil care poate forma atmosfera dorita cu ajutorul mobilierului si nu doar a luminilor, cu ajutorul decoratiunilor si nu doar a materialelor.
Este aparte pentru ca este artistic. Patina timpului se raspandeste in mobilierul din lemn masiv sau pe obiectele continand metal vopsit si fier forjat. Lemnul este vopsit de obicei in culori pastelate deschise, cum ar fi alb (in mare parte), roz, vernil, bleu, gri sau galben (uneori top-urile sunt pastrate ca lemn natur ceruit/lacuit/baituit), dar de cele mai multe ori vopseaua este ori nefinisata, ori are un aspect scorojit caracteristic trecerii timpului.shabbychicdecorating
Ca materiale textile regasim specific bumbacul, in, panza si sacul. De multe ori, in zonele inferioare ale mobilierului de sezut, intalnim volane contur pe fotolii, canapele sau paturi.
Draperiile din panza sunt colorate cu multe flori, textilele si tapetul sunt imprimate cu dungi, patratele sau elemente vegetal-florale.
Cu cat mai multe perne decorative divers colorate care sa inspire mult confort, cu atat mai bine.
Peretii sunt traversati si/sau inramati cu profile decorative, dar si mult acoperiti cu rame de fotografii si tablouri. Se pot intalni si oglinzi de diferite forme, inramate in acelasi stil incarcat, cu detalii minutioase.
Atmosfera se finiseaza cu corpurile de iluminat care amintesc de cele din casa bunicii: abajururi textile din matase, voal sau panza, musai pe picior strunjit din lemn sau picior din fier forjat, candelabre simple sau lampi metalice cu accente din sticla si felinare de perete.
Ca o concluzie, acest stil nu este preferat de oricine, pentru ca persoanele care apeleaza la el indragesc mult lucrurile vechi si au inclusiv in interiorul lor anumite trasaturi modeste si culturale, aflate la nivelul intelegerii si aprecierii oricarei forme de arta. Pentru a amenaja o locuinta in stilul Shabby Chic, acesta ar trebui acceptat totusi si de catre barbat, chiar daca femeia are intotdeauna primul si ultimul cuvant. Desi cu siguranta foarte moale si confortabil, un pat roz ar putea sa afecteze confortul psihic al unui barbat. Altfel, calea de mijloc ar putea fi Vintage.
“Shabby” ar merge mana in mana cu stilul Vintage (Vintage cuprinde insa o gama mai larga in ceea ce priveste design-ul si finisajele mobilierului), daca “Chic” nu ar fi fost trasatura secundara care sa faca diferenta. Este obligatoriu ca amenajarea sa se faca atent, integral in acest stil (pana la nivelul decoratiunilor), altfel foarte usor piesele cu aspect invechit vor crea senzatia de saracie. Design-ul interior Vintage se transforma in Shabby Chic in momentul in care se decoreaza cu deosebita feminitate, prin bogatia de textile si decoratiuni, prin finisajele peretilor, prin culori deschise dulci si trasaturi extrem de elegante, rafinate si suave.

 

Leave a Reply