CUM SA… repari greselile facute in casa

edeFiecare doreste sa economiseasca cativa bani atunci cand vine vorba de implementarea unor finisaje prin casa, moment in care ne apucam singuri de vopsit si faiantat.
Nu este o surpriza insa ca meseriasii nu pot fi egalati de catre oricine, lipsa experientei spunandu-si cuvantul. Si totusi!… cand tot singuri le facem, iata niste solutii ajutatoare in diverse situatii:

1. Vopseaua aleasa este prea luminoasa sau prea intunecata?
Alegerea vopselei dintr-un mic paletar deseori variaza neasteptat de mult fata de cea aplicata pe suprafata reala. Tot pe suprafata reala, vopseaua va fi influentata de lumina camerei si de suportul peste care va fi aplicata. Unul din trucurile cu care am putea sa reglam neplacerea ar fi sa lipim din loc in loc scoci de vopsea pentru protectie, pe directia verticala sau cea orizontala. Dungile ramase libere vor putea fi acoperite de vopsea mai inchisa sau mai deschisa la nuanta, in functie de cum doriti sa luminati sau sa intunecati spatiul. Tot pe acelasi principiu va puteti folosi si de diverse sabloane grafice de diferite forme mari, in care sa introduceti culoarea dorita. Tonurile mai inchise sau mai deschise se pot obtine usor si cu aplicarea unor lazuri ulterioare.
Probabil cea mai usoara solutie ar fi sa acoperiti peretele cu un tablou cat mai mare in culorile potrivite, astfel incat conturul lui sa para doar o rama colorata. Nu excludeti nici posibilitatea unor stickere grafice atractive sau chiar a unei picturi profesioniste.
Cum sa nu mai repetati greseala: data viitoare, inainte de a decide culoarea, cumparati doar o cantitate foarte mica pentru a face proba in diverse zone din camera, sau pictati un panou in acea vopsea, pe care sa il miscati de jur imprejur; atunci veti fi sigur ca viitoarea vopsea va merita investitia, timpul si efortul.

2. Depuneri de silicon sau chit in noua baie?
Achizitionati un indepartor special pentru chitul de gresie sau silicon (atentie, nu substanta de spalat faianta) de la magazinele pentru casa. Pentru faianta, tamponati picaturi in zone restranse; apoi frecati cu un burete ud si limpeziti cu apa. Pentru a  indeparta cu usurinta siliconul in exces,  aplicati solutia de curatare si razuiti cu un spaclu subtire. Urmariti instructiunile, posibil ca unele solutii sa necesite mai multe minute pentru actionare.
Cum sa nu mai repetati greseala: Nu impingeti prea mult silicon din tub in acelasi loc, altfel veti obtine un aspect neglijat al siliconului. Va puteti ajuta foarte mult si cu scoci pentru vopsea pentru a proteja anumite zone de contact cu siliconul. Relativ la chit, curatarea lui este iminenta… aplicarea acestuia nu se poate face altfel, nici macar la faianta sau gresia rectificata.

3. Vopseaua a picurat peste o zona deja vopsita si s-a format o pata inestetica?
Daca picatura este inca proaspata, stergeti-o atent cu o carpa care nu lasa deloc scame si reveniti cu vopsea proaspata daca este necesar. Daca picatura s-a uscat deja, folositi un spaclu subtire si piliti picatura, fiind foarte atenti sa nu zgariati suprafata proxima. Inca sunt urme? Puteti finisa suprafata cu un smirghel granulatie 400. Vopsiti zona, lasati-o sa se usuce si apoi adaugati inca un strat.
Cum sa nu mai repetati greseala: data viitoare folositi neaparat o grila pentru trafaleti sau vopsiti zona interioara superioara a galetii pana se scurge tot excesul de vopsea. Verificati de doua ori munca dumneavoastra, pentru a indrepta mai usor posibilele pete inainte ca vopseaua sa se usuce.

4. Ati produs o gaura in perete cand ati incercat sa agatati ceva?
Introduceti in gaura pasta universala pentru reparatii, folositi-va eventual de un spaclu. Odata ce s-a uscat, smirgheluiti cu granulatie 220. Aplicati un strat de grund, dupa care doua straturi de vopsea. Daca gaura depaseste mai mult de 2 cm, folositi banda din fibra de sticla mai lata cu circa 1 centimetru (de obicei gasiti truse complete cu materialele necesare chiar la magazinele de bricolaj). Aplicati glet atent, nivelati cu un spaclu, iar odata ce s-a uscat smirgheluiti si mai aplicati inca un strat de glet. Smirgheluiti iar, amorsati si vopsiti. Nu incercati sa mai agatati ceva vre-odata in gaura reparata, nu va putea avea puterea de a mai sustine vre-o greutate.
Cum sa nu mai repetati greseala: pe viitor folositi cui ancorat in perete conceput special pentru lucruri grele, fara a mai afecta peretele.

5. Ca majoritatea de altfel, aveti cate o culoare predominanta in fiecare camera.
Nuantele saturate si intunecate de verde si albastru sunt deosebite. Dar prea mult dintr-un lucru bun poate deveni coplesitor. Evident, solutia nu este sa monocromam toata casa, ci sa usuram pentru ochi tranzitia de la o camera la alta facand trecerile blande intre culori. Pentru un sentiment de mai multa armonie intre culori – fara mai revopsi – accesorizati fiecare camera cu decoratiuni in culori neutre (draperii, lenjerii paturi, covoare, obiecte decorative, perne etc. in nuante de griuri, bejuri, griuri colorate, culori pastelate neutre).
Data viitoare: paletarele de culori pentru orice furnizor de vopsea arata intr-un anumit fel special sa va ajute. Folositi-le! De exemplu, incercati mov pentru bucatarie si adaugati un pic de albastru in living room (in paletar langa mov urmatoarea culoare este intotdeauna albastrul). Apoi puteti ajunge la verde intr-unul din dormitoare (dupa albastru urmeaza verde). A doua varianta ar fi sa pastrati o monocromie pentru casa, indraznind in culori la alegere doar pe cate un perete principal, un perete de accent. Doar asa veti avea parte de mai multe culori dispuse intr-un mod relaxant pentru privire, dar si cu bun-gust.

6. Tapetul  este stramb.
Daca prima piesa s-a montat usor inclinata, toata camera va urma sa contina tapet stramb, de aceea trebuie data jos imediat prima fasie si inceput din nou. Din cauza ca, colturile incaperii nu sunt intotdeauna drepte, trebuie masurat din colt in loc sa se inceapa din el, si pastrat un centimetru de tapet surplus care sa fie indepartat la sfarsit pe imbinarea peretilor. Pentru cea mai buna referinta de verticalitate, prindeti un fir cu plumb in apropierea tavanului. Tapetul va trebui sa fie pus perfect paralel cu acest fir. Dupa fiecare colt trebuie facut acelasi lucru.
Concluzie: casa se mai “aseaza” in decursul timpului, deci chiar si peretii care se credeau perfect drepti la inceput, ar putea sa se strambe; ideal este ca de fiecare data cand puneti tapet sa va folositi de linia dreapta obtinuta cu ajutorul plumbului.

7. Vechea vopsea penetreaza stratul vopselei noi.
Pigmentul tare se regaseste de obicei in albastrul inchis, verde padurar si rosu, deseori acestea nu sunt usor de acoperit. In loc sa ne bazam pe noua vopsea, aplicati mai bine intai un strat de primer din latex (sau chiar doua daca inca este foarte vizibila culoarea de dedesubt inca dupa ce s-a uscat primul strat) pentru a bloca vechiul pigment. Dupa uscare aplicati normal doua straturi de vopsea in noua culoare pe care o doriti.
Concluzie: intotdeauna folositi un primer (sau combinatie intre vopsea si primer) pentru a acoperi bine culorile tari de dedesubt.

Leave a Reply