CUM SA … indraznesti cu elemente reunite Retro si Pop-Art

Playful-Modern-Pop-Art-Interior-by-Dmitry-Schuka-18M-am bucurat sa aflu ca in urmatorul meu proiect voi aborda combinatia inedita de stiluri Retro & Pop-Art, special pentru o familie bucuresteana, prin care se regasesc tinere artiste interesate de carti, pictura si fotografie. Ma gandesc ca aceeasi abordare ar putea-o avea oricare dintre dvs. detinator de spirit liber si doritor de culoare, gata sa imbratiseze pentru mult timp nostalgia anilor ’60-’70 sub o forma contemporana. Stilul retro s-a readus la viata cu mult curaj si multa ambitie cinica ca raspuns la stilurile moderne si minimale care au cucerit vaste categorii de oameni.
Stilul Retro se defineste ca fiind un stil de succes, aflat la moda candva in trecutul apropiat, in jurul anilor ’70, resuscitat in prezent cu reinterpretari si chiar cu restaurari. Termenul “retro” a devenit uzual odata cu Revolutia Industriala si a Modernismului, pentru ca intr-o lume noua s-a incercat revenirea la genurile de forme si detalii artistice suave atat de indragite nu demult.
In anii ’70, in mobilier influentele majore au constat intr-un belsug de texturi si culori foarte indraznete. Printre culori s-a insistat mult pe culori neon (atunci s-a inventat si renumita Lava-Lamp), s-au folosit in aproape toti peretii si piesele de mobilier multe culori tari precum galben, oranj, verde, roz, rosu sau mov intens. La acestea s-a adaugat preferinta pentru printuri nenumarate in textile si pereti diversificati ca texturi. Pentru mobilier s-a insistat cu mult luciu, piesele din lemn s-au lacuit iar multe din obiectele utile ori decoratiuni s-au confectionat / turnat din plastic. La inceputul anilor ’70 mobilierul din lemn se executa predominant din esenta de teak, ba chiar acest lemn se folosea si pe post de lambriuri; spre sfarsitul anilor ’70, inceputul anilor ’80, teak-ul s-a inlocuit cu lemnul de pin, iar paletele de culori tari au inceput din ce in ce sa-si diminueze intensitatea.
Cu alte cuvinte, stilul Retro este inspirat cu idei de decorare atat de indraznete de fapt din atmosferele disco si cluburile de noapte, pentru a celebra distractia, dansul si muzica prin texturile si culorile vibrante esentiale.
Alaturarea a doua tonuri diferite ale aceleiasi culori (atentie, “tonurile” difera de “nuante”) pot crea pereti in stilul anilor ’70 remarcabil de frumosi. La fel si doua tonuri monocromatice combinate cu bej-uri sau maro-uri ar capata impreuna un look retro-contemporan reusit.
Pattern-urile abstracte si punctele polka, figurile geometrice si design-ul floral, sunt toate populare in decorarea tipica anilor ’70. Pardoselile se opteaza in culori neutre, monocromatice, peste care se pot asterne covoare pufoase si mari care sa adauge caldura interiorului.
Ati gasit undeva un pick-up? Este obiectul perfect de decoratiune intr-un cadru retro. Discurile de vinil raman oricum inegalabile. De asemeni orice obiect util al acelor ani, reconditionat sau refolosit sub o alta utilitate decat cea initiala, se va integra perfect intr-un decor retro.chic-retro-interior-design
Accesorii specifice se pot regasi si in iluminatul artificial puternic, prin plastic sau sticla (chiar colorata), la fel si oglinzile colorate sau sticla decorativa clara sau colorata. Atmosfera va deveni festiva si spatioasa, reflectand multa lumina in interiorul casei (sau al spatiului mobilat in acest stil).
Iar tot ceea ce am descris mai sus va aminteste poate in mare parte si de caracteristicile curentului Pop-Art nascut in S.U.A., lucru care face ca cele doua stiluri intalnite in anii ’70 sa se imbine atat de armonios si placut, mai ales abordate impreuna in zilele noastre.
Ce-i drept stilul Pop-Art s-a infiintat mai devreme, in anii ’50, dar a avut sa influenteze cu elementele lui chiar urmatorii zeci de ani, pana in prezent.
Pop-Art a pornit totul de la imagine, prin publicitate stradala sau televizata. Afisele si posterele de mari dimensiuni aveau sa porneasca asa-zisa perioada ampla a consumului. Pornind cu elemente specifice in culoare si text din stiri, reviste sau benzi desenate colorate, Pop-Art a devenit un curent nascut mai mult din atitudine decat din valoarea artei in sine (caracteristica prin imagini). Ca o reactie la expresionismul abstract, curentul s-a declansat in lume odata cu publicitatea masiva a artelor si artistilor (actori, cantareti, muzicieni, personalitati importante etc), adaugand valoare, cu umor si ironie, oricarui lucru banal sau kitsch.
Pop-Art inseamna tot culori stridente, texturi variate, pardoseli neutre, tavane jucate (in planuri diferite sau culori). Inseamna imagini supradimensionate, tablouri multe, mari, colorate (dar simple).
P.S.: Intr-un spatiu redus, amenajarea trebuie sa contina doar accente Pop-Art, altfel interiorul ar putea sa devina apasator daca se ingreuneaza cu toate elementele caracteristice acestui stil.
Pop-Art se compune dintr-o gama foarte larga de materiale, multe dintre ele reciclabile. Printre ele se poate regasi plastic, metal sau hartie. Se adauga lemn, sticla si tesaturi sintetice in deosebi printate. Si in acest stil putem reintalni piese de mobilier imbracate in text, imagini monocromatice sau viu colorate. Deseori ati remarcat in jurul dvs. portrete desenate, repetate in multe culori vii, cu personalitati hollywood-iene in voga prin anii ’60-’70. Ei bine sunt perfect caracteristice unor tablouri, tesaturi sau tapete Pop-Art. La fel si bulinele, florile stilizate sau dungile.
Nici Retro, nici Pop-Art (nici combinatia dintre cele doua) nu s-ar potrivi persoanelor conservative (care sunt in numar mult mai mare fata de cei care ar putea sa accepte un design interior in acest stil). Inainte de abordarea unui stil preferat, trebuie sa ne auto-cunoastem bine. Daca suntem diferiti poate vrem sa avem si o casa diferita. daca vrem sa pictam poate vrem sa facem si noi parte din tablou, daca vrem sa citim mult poate vrem sa avem culorile copertilor imprastiate in atmosfera. Daca vrem sa visam poate vrem sa ne scaldam intr-o realitate colorata. Sau daca avem mult umor inseamna ca ne-am potrivi perfect cu veselia tipica stilurilor Retro si Pop-Art.

 

 

Leave a Reply