CUM SA … eviti stresul intr-o amenajare

Fie ca optezi in a-ti amenaja un apartament, fie o casa, fie un salon sau orice alt spatiu public sau privat, fie ca ai sau nu alaturi de tine un specialist de interior care sa te indrume pe calea fireasca de a achizitiona si implementa lucrurile, este (aproape) imposibil sa nu te izbesti de nenumarate probleme, pornind de la echipele care le executa pana la furnizorii elementelor de amenajare care vor intregi locuinta.

In decursul experientei mele am sesizat insa multe probleme si greseli care chiar pot fi evitate, luand in considerare urmatoarele recomandari si atentionari. Multe dintre ele eu le-am putut insera si in contractele pe care le semnez cu clientii mei.

1) conceptul unei case incepe impreuna cu un arhitect de INTERIOR. De interior?! Da, am zis bine 🙂 de interior. Discuta cu un arhitect de interior despre tot ce ai nevoie intr-o casa, despre tot ce iti place si ce nu iti place intr-o casa. Cere-i macar o schita, in baza careia sa dezvolti si sa detaliezi proiectul cu un arhitect. Cati metri patrati, ce forme agreezi, ce materiale preferi, cati vor folosi spatiul respectiv, ce nevoi vor trebui asigurate fiecarui utilizator, s.a.m.d. Dar totusi, de ce intai un arhitect de interior? Deoarece un arhitect (generalist) va propune direct o casa care (posibil) sa arate extrem de bine pe exterior, dar cu multe minusuri pe interior. Posibil, nu zic nu, sa existe si arhitecti bine instruiti si capabili care sa propuna un interior la fel de bine gandit ca exteriorul, si am cunoscut arhitecti tineri (30-40 ani) care au savarsit lucruri mult mai bune decat cei in varsta cu experienta mult mai multa, dar efectiv de prea multe ori am descoperit probleme grave si foarte grave la interioare, care a trebuit sa le solutionez. Nu imi este greu sa propun solutii, dar orice solutie vine cu un cost suplimentar pentru clientul meu. Un arhitect gandeste totul de la exterior spre interior, un arhitect de interior gandeste totul de la interior spre exterior;

2) ai proiectul gata? au iesit si autorizatiile peentru toate cele?  Apeleaza la o firma de constructii. Firma de constructii. Nu firma de constructii si finisaje interioare. Echipa de constructii ridica casa, trage cablaraia, tevaraia, aduce in casa toate utilitatile, monteaza tamplaria, finiseaza EXTERIORUL (atentie, finiseaza exteriorul pana inainte de ultimul strat de tencuiala decorativa daca curtea nu a fost amenajata inainte, altfel peretii finisati la gata ar putea suferi mudariri sau zgarieri ulterioare), insereaza la interior sapele si tencuielile mecanizate. repet MECANIZATE…si atat! De aici, apeleaza te rog la o firma de amenajari interioare! Cei care se ocupa cu amenajarile interioare se ocupa de sanitare, electrica, gips-cartoane, finisaje (gresie-faianta-parchet-vopsea etc. etc.), montaje diverse uneori. Dar le face bine, daca echipa este bine instruita, le face la perfectie. Si asa trebuie sa le faca, indiferent ce pret cer. Este imposibil ca o echipa de constructii care ridica case la rosu, deci cu aptitudini destul de grosiere in a le face, sa poata avea abilitatea necesara in a acorda atentie detaliilor la interior. Imposibil sa execute unghiurile la 90 de grade acolo unde trebuie, deci ma refer la detaliile de finete care vor ajuta la sfarsit montajele finisajelor pe suprafete perfecte, cu prelucrarea exacta a anumitor finisaje sub utilajele profesionale. UTILAJE PROFESIONALE. Dau un exemplu. Am vazut echipe care construiesc exterioare, neglijeaza in a izola (in primul rand) si apoi in a da pante pe terase sau in bai spre rigole. Odata ce au pus si gresia, ca nimeni n-a stiut sa le dirijeze pasii firesti, locurile sunt compromise, o parte din apa se va infiltra pana la etajul inferior in cel mai bun caz, iar restul apei nu va avea incotro sa se scurga, se va revarsa in restul casei. Aceste probleme s-ar evita de catre o echipa specializata pe interioare. Tot cei care executa exterioare si spun ca sunt buni la interioare (ca sa ia tot pachetul de la client), folosesc utilaje putine, de slaba calitate, de baza pentru prelucrare materiale de exterior. Si am privit in urma lor faianta zimtata pe margini, imbinari perpendiculare (nu la 45 de grade), placi crapate sau sparte in urma utilizarii utilajelor neadecvate finisajelor de interior. In alta circumstanta, tot lor clientii in necunostinta de cauza le cer punerea faiantei si gresiei fara rosturi, acesti “meseriasi” ii asculta dar casa lucreaza mereu (“se aseaza”, sa taseaza) si face sa se crape intreaga faianta sau piatra de pe perete (rosturile au rolul de a amortiza apasarea intre placi, ideale sunt de 2 mm). Din nou, costuri suplimentare pentru client, in a furniza noi materiale, noi echipe de finisaje, noi batai de cap. Dar iata, cu ajutorul unor oameni PROFESIONISTI si specializati intru totul pe interior, se pot evita toate acestea si muuulte altele, se evita costuri dublate sau triplate fata de calculele initiale si se evita un stres coplesitor.

3) Doresti sa furnizezi in sfarsit materialele de finisaje pentru locuinta, mobilierul, decoratiunile. Intai o sa te rog sa le vezi cu ochii tai, pe toate. Mostre reale ale tuturor produselor care vor intra in locuinta ta, in spatiul tau comercial, oriunde. Daca furnizorul nu detine mostre, fii sigur ca le poate comanda, le poate trimite, le poate furniza, ti le poate arata. Nu lua nici o gresie, nici o vopsea, nici un parchet, nici o piatra, nici o mocheta, absolut nimic fara a vedea inainte o mostra! Acolo vei vedea culoarea exacta, nuanta exacta, textura exacta, totul. Nu vopsi toti peretii casei cu o culoare pana nu vezi o mostra de 1 metru patrat. Niciodata, nicaieri, fiindca vei putea avea surprize. Exemplu? Am ales dintr-un catalog al unui mare furnizor de vopsea prestigios pe piata romaneasca si internationala o anumita culoare (culoarea bleu-gri turcoaziu, deschisa, foarte potrivita si foarte placuta) pentru o casa foarte mare. Meseriasul a luat pensula si a vopsit toata casa. Cand eu si clientul am vrut sa vedem mostra, am vazut direct toti peretii finisati. Culoarea nu era cea aleasa de mine, era verde intens strident, tiganesc si suparator, nicidecum acel suav bleu-gri pe care eu l-am ales si al carui cod l-am notat cu atentie impreuna cu furnizorul. Costul pentru reparatie era prea mare pentru client, furnizorul nu si-a asumat absolut deloc cu toate ca am putut dovedi diferenta intre codul culorii care trebuia si culoarea care s-a dat pe pereti (atitudine grav ne-profesionista) prin urmare totul a ramas asa iar proiectul compromis. Deci iata surprize. Intorcandu-ne la produse si achizitii, esti optimist cand le cumperi, fie cu un avans, fie cu plata inainte, si ai incredere in ce ti se spune, in ce ti se “promite” de catre vanzator. NU este suficient. Nu o data am vazut cum oamenii au ramas cu banii dati si fara achizitie. Politia nu a reusit sa dea de urma escrocilor nici dupa ani de zile. Apoi nu mai zic de nervii si frustrarile pe care le poti avea avea in cazul intarzierii produselor. Sau in cazul unor produse primite cu defecte. Sau in cazul unor produse gresite, cum a fost exemplul vopselei. Chiar si cand te costa putin sau mai putin decat ar fi putut sa te coste, nu poti sa traiesti nici cu cel mai mic defect. Pentru toate aceste probleme care se pot ivi, semnati contracte cu absolut toti. Contracte de vanzare-cumparare in care ei isi dau datele firmei, datele de buletin, adresa la care sa fie gasiti cu siguranta in cazul unor probleme, date in care se obliga sa isi depuna toate diligentele sa fiti multumiti de produse si servicii , cu livrarea la o data estimativa sau sigura si cu penalizari pe zi de intarziere. Contracte in care furnizorii sa ISI ASUME. NU MERGETI PE INCREDERE, cu absolut nimeni. Pentru a evita tepele, trebuie semnate contracte. It’s a MUST.

O sa mai scriu intamplari pe blogul meu cu ajutorul carora sa putem evita neplaceri, si voi impartasi solutii la toate provocarile din amenajarea spatiilor. Mai aflam lucruri si invatam ce inseamna responsabilitatea fata de client si fata de succesul pe termen lung, intr-o tara in care stresul este enorm si regasit la tot pasul, iar profesionalismul este rar si pretios!