CUM SA… evitam greseli (enervante) in design interior

Urmaresc constant creatii noi in domeniul designului interior local si mondial.
Nu toti designerii interiori sunt si profesionisti, din pacate. Aceasta se explica prin faptul ca nu au studii suficiente privind simtul plastic, deci
fac niste greseli pe care le-ar putea face pana si propriul lor client… Totul porneste de la increderea ca urmand cateva cursuri de design interior ar putea egala persoanele calificate cu nenumarate diplome, concursuri, studii intense de arta vizuala si experienta vasta cu provocarile care apar de fiecare data.

Si tot consultand proiecte vechi si noi, ajung sa nu mai pot trece cu vederea greseli care se repeta atat de des.
De aceea va rog, daca vreodata se va intampla ca un designer sa va recomande vre-una din greselile de mai jos, nu le acceptati. Explicati-i de ce, asa cum o sa va explic eu.

1. Vopsea decorativa stridenta folosita in mod abuziv, acoperind suprafete de pereti continue, mari si multe: vopseaua decorativa este intr-adevar un element cu multa incarcatura artistica pentru interioare, insa trebuie sa stim unde sa ne oprim. La fel, doi pereti foarte decorativi alaturati vor sprijini doua centre de interes, ceea ce deruteaza privitorul suficient cat sa ii ofere un disconfort. Daca vreti, putem compara efectul cu machiajul excesiv: ce-i prea mult devine vulgar.

2. Indiferenta pentru iluminat: prea multa lumina, (din nou) strica. Nimeni nu isi doreste sa stea intr-o incapere sub o baie de lumina intensa si respingatoare. O persoana obisnuita nu vrea sa se simta ca in lumina reflectoarelor. Lumina trebuie sa fie odihnitoare, nu obositoare! De aceea propun deemere la majoritatea corpurilor de iluminat si becuri cu lumina alba calda, inclusiv in bai.

3. Gruparea lumanarilor: lumanarile nu ar trebui sa aiba rol strict decorativ. Ele pot crea atmosfere incredibil de intime, iar raspandirea lor in mai multe locuri din camera vor crea un adevarat romantism pe care toti ni-l dorim cand suntem acasa… atat cat ne putem bucura de timpul petrecut cu familia.

4. Raspandirea pieselor de mobilier departe de pereti si de piesele centrale, rasfirate si fara scop (in incaperi mari): o canapea trasa in apropierea unui perete reprezinta o asezare normala. Dar doua fotolii de partea opusa a camerei si niste scaune intr-un colt mi se par ca vor destramarea familiei, nu unirea ei. Locul de socializare trebuie sa reprezinte o zona coagulata si confortabila, care sa imbie strict la multa comunicare intr-un mod relaxant, fara nevoia unui megafon.

5. Ignorarea proportiilor: lampile gigantice de-a stanga si de-a dreapta unei canapele micute arata complet disproportionat, aproape tragic. Deseori se ajunge usor la supra-aglomerarea camerei: multe locuri de sedere, nenumarate decoratiuni, obiecte disproportionate in raport cu dimensiunile camerei. Cel mai bine este ca fiecare element sa aibe un scop clar (de utilitate sau rol decorativ) si sa fie asezat astfel incat sa nu incurce drumul prin camera, accesul la alte obiecte sau sa isi piarda rolul si completarea sa cu restul obiectelor.Intr-adevar un designer trebuie sa indrazneasca, altfel fiecare client si le-ar face banale, insa este esential ca lucrurile sa se pastreze simple si de bun simt.

6. Gri metalizat pus imediat langa auriu/ gri langa galben, in aceeasi incapere: fie pereti, fie obiecte, griul cu galbenul nu fac parte din aceeasi poveste. Ori predomina unul ori predomina celalalt. Nu putem agrea atat de multa derutare din partea unui interior: se vrea a fi cald sau se vrea a fi rece? Este important sa pornim de la un paletar de (3, maxim 4) culori in care sa se respecte proportiile de culoare pana la sfarsitul implementarii proiectului in realitate.

7. Perne care au primit o palma karatista: in hoteluri sau in dormitoarele primitoare, niste perne care stau ascutite de parca niste capete imense de pisici ne urmaresc din pat mi se par ridicole. Pernele trebuie sa stea culcate si/sau in picioare, umflate si aranjate, pentru a ne da senzatia ca printre ele vom gasi seara confortul maxim cautat inca de cand ne-am trezit.

8. Multumirea unei singure surse de lumina, o lumina centrala si generala: mi se pare aproape tortura. Sa fim nevoiti in fiecare seara sa ne desfasuram doar sub lumina unei plafoniere duce tot la stari monotone si nesarate. Mai multe lumini pe tavan cu care sa ne putem juca zonal, lampi pe mese sau pe sol, in functie de activitatile desfasurate in fiecare zona, va atrage oamenii sub stari de bine in atmosferele dorite: cele de concentrare sau cele de intimitate.d1 stamp (Large)

9. Covoare care nu stau apropiate de zona de sedere: degeaba asezam un covor moale si calduros langa pat daca fix in locul obisnuit de suire in acesta calcam direct pe parchet; degeaba apropiem un covor pretios de un televizor daca invitatii de pe canapea se bucura ca li s-au servit papuci inca de cand au intrat in casa… Incurajez asezarea obiectelor in zona locurilor pentru care au fost concepute: pentru confortul trupului si nu doar al privirii!

10. Tablouri sau piese de arta agatate prea sus: cel care le detine deja le apreciaza. Daca tot ne bucuram de ele, recomand asezarea lor la nivelul ochilor, spre a fi privite si admirate cu usurinta…

Cu alte cuvinte… Trebuie sa va asigurati ca designerul de interior este in primul rand un adevarat artist care sa stie sa compuna vizual toate elementele unei incaperi tinand cont in permanenta de stilul de viata si activitatile desfasurate in spatiile clientilor sai. De aici nu ar mai avea cum sa se ajunga la scapari si greseli de ordin estetic si functional.

Leave a Reply