CUM SA… colaborezi cu un designer de interior

Deseori , la prima intalnire si nu numai, clientii au fost oarecum nedumeriti in ceea ce-ar privi viitoarea colaborare cu mine. Mi-au remarcat portofoliul si de cele mai multe ori doar pentru portofoliu m-au ales, dintre nenumaratii designeri de interior din tara noastra, dar cu toate acestea au avut semne de intrebare sau temeri: “am simtit ca esti pe aceeasi lungime de unda cu mine”, mi-au spus adesea, “dar ce urmeaza?”
Cei mai multi dintre clientii mei au colaborat pentru prima data in viata lor cu un designer si n-au stiut la ce sa se astepte din partea mea. N-au stiut cu ce sa inceapa discutiile cu mine.

Ei bine, acest articol este despre voi toti care nu ati mai colaborat niciodata cu un designer si nu cunoasteti ce presupune colaborarea de la A la Zet.

In primul rand, apelati din timp la designer, cu o luna, doua sau trei inainte de a incepe achiztiile ( implementarea proiectului). Deseori am fost chemata spre final, unde nu am mai putut lucra la instalatii sanitare sau electrice, uneori nici la finisaje. Sau am fost chemata cu doua saptamani inainte de mutare. A trebuit sa refuz proiectele care nu mi-ar fi dat timp suficient sa realizez proiectul nici macar in gand.
Daca considerati ca mai este timp pana va mutati sau inaugurati spatiul, nu este nici o panica. Considerati designerul drept un vanzator (bine, un vanzator destept pregatit cu studii neobosite , nu vanzatorul de stergatoare din intersectie) si de ce nu, chiar un nou prieten in acelasi timp , fiindca designerul vrea sa va ajute si vinde de fapt servicii profesionale de design, personalizate strict pentru dumneavoastra. Ceea ce doreste sa va ofere, in niste pasi firesti din faza de concept pana in implementare, este UNIC si este ARTA. Designerul vrea sa va cunoasca cat mai in detaliu (preferinte, stil, job, pasiuni, dorinte, familie etc.) pentru a va oferi un proiect care sa va mearga direct “la suflet”. Nu fiti impenetrabili, fiindca cu cat veti fi mai deschisi catre designer si mai comunicativ, cu atat designerul va intelege mai bine si chiar va putea anticipa dorintele.
Bun, odata ce ne-am intalnit, lasati-ma pe mine (Designerul) sa va pun intrebarile si sa usurez comunicarea. La prima intalnire ne-am cunoscut, am vorbit despre noi, am vorbit (cat s-a putut, pe moment) despre noul loc ce va urma amenajat. Am detaliat cerintele si le vom mai detalia daca s-a omis ceva. Vom mai tot vorbi despre resedinta sau despre spatiul pe care il detineti, avem telefon, mail-uri, intalniri. Sunt multe de spus si nu trebuie vorbite toate la prima intalnire, este timp suficient. Nu este nici o graba si nici un stres.
Odata stabilite detalii si masuratori, relaxati-va si asteptati primele roade ale imaginatiei.
Nu va puteti relaxa? Odata ce ne-am ales reciproc, inseamna COLABORARE, din acel moment si pana la sfarsit. Daca n-ar fi pana la sfarsit, credeti-ma ca si inceputul ar fi zadarnic. Dar mai ales succesul pe care un designer si-l doreste ar fi zadarnic, daca nu ar dovedi incredere si nu si-ar concretiza proiectele. Cine din intreaga lume si-ar dori sa isi taie singur craca de sub picioare? Spun asta deoarece sunt oameni care stau extrem de incordati sa nu cumva sa ramana nemultumiti sau dezamagiti, sau partial serviti. Alegeti designerul care va place si mergeti inainte cu incredere. Nu este bine sa transmiteti oricum neincrederea dumneavoastra designerului. Ii puteti influenta oarecum entuziasmul de le face, ba chiar puteti influenta creativitatea cu un soi de energie negativa. Cunosc cazuri in care oamenii au fost refuzati de catre designeri, furnizori sau executanti fiindca nu au avut un feeling placut din partea lor, au resimtit lipsa de incredere intr-atat cat sa nu mai aiba tragere de inima. Pe bune, noi designerii avem o anume sensibilitate, resimtim si captam tot . Ne inspira OMUL, ne inspirati voi, ne ajutati sa crestem, sa invatam, sa castigam experienta..  de fapt suntem niste artisti, care in loc de tablouri superbe fac sau vor sa faca interioare … superbe, iar subiectul sunteti voi. Deci aveti incredere si veti vedea ce bine merg lucrurile.
Pasul doi. Veti primi in urma discutiilor , masuratorilor si schimburilor de idei, un concept iar in baza lui un proiect tehnic si un proiect amplu foto realist. Si inca cateva proiecte tehnice detaliate reprezentand suportul a tot ce va insemna instalatii si mobilier. Unii clienti au nevoie sa si vada viitoarea investitie in plan real, altii n-au nevoie fiindca au o incredere oarba in designer. Unii designeri pot oferi un proiect foto realist, altii pot oferi schite sau doar o consiliere completa si o lista de furnizori. EU prefer sa ofer absolut tot ce ajuta incat sa nu poata exista surprize neplacute ulterioare. Sunteti multumiti de proiect? Va transmit un necesar complet de cantitati , preturi si furnizori de achizitii si executii pentru tot (dar TOT) ce exista in proiect, defalcate in limita bugetului dumneavoastra.
Pasul trei. Mai departe unii clienti s-au descurcat pe alocuri sau per total fara suportul meu fizic la furnizori si pe santier. Asa au vrut, asa au preferat. Asa si-au dorit sa fie: in charge. Unii m-au impresionat cat de bine mi-au respectat proiectul. Alti clienti au avut nevoie de mine ca de aer, de la finisaje pana la lumanarile parfumate. Au avut nevoie de mine pe santier, pentru indicatii, solutionari. Am fost alaturi de ei la toti furnizorii, sa alegem impreuna finisaje (parchet, faianta, gresie, mochete, vopseluri, textile, tapet etc.) si mobilier. Alegem totul impreuna inainte, fiindca asta inseamna colaborarea cu un designer, suport si implicare 100% de la inceput si PANA LA SFARSIT. 
Nu va panicati cand:
–  aveti casa foarte problematica, multe compartimentari ciudate: designerul adora provocarile, acolo ii ies cele mai deosebite lucruri;
–  o prima propunere nu va multumeste: poate ca n-ati fost suficient de clari in cerinte, n-ati fost suficient de deschisi; oricum se discuta si se repara cu siguranta, iar uneori eroarea conduce la o solutie care va poate multumi mult mai mult decat daca ati fi avut parte de o solutie multumitoare de la bun inceput;
– va aflati in impas cu alegerile, de orice fel: cereti ajutor designer-ului, el stie sa focalizeze nevoile dumneavoastra pe ceea ce trebuie. Nu alegeti nimic, absolut nimic fara acordul designer ului, altfel va veti panica cu siguranta la final cand veti observa ca “ceva nu merge”;
– simtiti ca nu sunteti pe aceeasi lungime de unda cu designerul sau nu va convin anumite cerinte din partea lui: STOP, nu ii mai cereti nimic si apelati la altul;
– designerul are niste cerinte minime catre dumneavoastra: respectati-le sau refuzati designerul. Scopul nostru este sa va aducem placeri in mediul dumneavoastra cu pretentia sa nu ni se aduca neplaceri in jobul nostru, dar strict din anumite neplaceri unii dintre noi ajungem sa avem catre oricine acele minime cerinte aflate la baza colaborarii.

In concluzie, fiti optimisti si lasati colaborarea sa mearga de la sine, designerul stie sa va ghideze , stie ce sa va ceara de la inceput ca sa stie ce va ofera la final. Designerul isi doreste comunicare multa si o relaxare de ambele parti. Fiti fericiti, exista cineva gata sa va ajute acolo unde v-ati pierde in haos!

 

de Dana Dragoi Design – Viziunea care va lipsea!