CUM SA… amenajezi perfect open space Bucatarie-Living

large-open-plan-living-room-dining-space-kitchen-design-with-sophisticated-furnishing-and-decorationsOpen space Bucatarie-Living este un lucru des intalnit cel putin in special in noile blocuri sau complexe rezidentiale din capitala si imprejurimi.
Multi dintre clientii dezvoltatorilor imobiliari au fost usor pacaliti cu descrierea “3 camere, bucatarie, baie” la pretul foarte mic de x Euro , din care in realitate 2 camere sunt foarte inghesuite si un living face corp comun cu bucataria. Acest lucru nu deranjeaza clientii inainte de momentul achizitiei, de obicei ei vizioneaza apartamentele inainte de mobilare si nu au cum sa realizeze cat de mici sunt de fapt. Si chiar daca nu ii deranjeaza nici dupa mobilare, pentru ca se multumesc cat de mult cu cat de putin, ma deranjeaza pe mine sa vad o bucatarie total rupta de living… “cireasa de pe tort” insemnand o delimitare in pardoseala intre parchet si gresie (de multe ori niste modele contrastante din toate punctele de vedere), cu un profil de mascare peste imbinarea dintre cele doua. Nu, asa NU.
Ceea ce recomand eu in astfel de amenajari este ca bucataria sa faca parte INTEGRAL din amenajarea living-ului, din toate punctele de vedere. Materialele mobilierului, cromatica lor si culorile dar si tipul finisajelor (gresie, parchet, finisaj pereti) TREBUIE sa fie absolut aceleasi.
Parchetul din living trebuie sa se continue in bucatarie; gresia din living trebuie sa se continue in bucatarie; in schimb mocheta din living se poate intrerupe de gresia sau parchetul din bucatarie, fara sa deranjeze. Unde simtiti nevoia sa intrerupeti neaparat finisajul pardoselei, pentru a delimita zonele, alegeti unul dintre ele neutru fata de celalalt. Gresia si parchetul nu se pot completa reciproc oricat ne-am dori si oricum ar arata. Nici macar daca gresia imita parchetul nu este ok, pentru ca alaturam doua nuante de lemn diferite si riscam sa iasa de prost-gust. La prima impresie o sa deveniti reticenti: “parchet in bucatarie? unde pardoseala se uda sau se murdareste atat de usor?” ; da, au trecut zeci de ani de cand tipurile de parchet au evoluat si inca evolueaza pentru a fi rezistente in orice circumstante. Nu mai trebuie sa existe nici o temere vis-a-vis de stricarea lor… pana si incalzirea prin pardoseala se poate face acum printr-un parchet special care transmite inclusiv caldura foarte bine (nu egaleaza gresia, dar oricum reprezinta un pas inainte). Sau, invers, a aparut intre timp gresie care imita FIDEL parchetul, gresie care de fapt imita fidel ORICE alt material, deci si aceasta este perfect binevenita intr-o bucatarie deschisa spre living, fara a mai exista clasica delimitare.
Tapetul sau placarea din living, din zona canapelei sau a TV ului, poate completa frumos marginile unui mobilier de bucatarie. La fel, o culoare din living-room se poate repeta si intre corpurile de baza si suspendate ale bucatariei. Bucataria, odata legata de living prin fundalul ei, se integreaza aceluiasi spatiu.
In ceea ce priveste mobilierul o sa incep cu sfarsitul pentru ca vreau sa ramana bine intiparit: renuntati la barul care desparte living-ul de bucatarie. Intr-adevar, barul era menit sa mascheze diferite zone inestetice ale bucatariei: plita, chiuveta, blatul de lucru de la nivelul inferior acestuia. Eu nu recomand barul in casa, cu scaunele lui inalte. Barul nu este inventat pentru o casa in primul rand. Este inalt si este disproportionat fata de inaltimea apartamentului (orice lucru care imparte o zona in doua parti egale confera un disconfort vizual), apare rece pentru un apartament (nu mai zic daca mai cuprinde si bare de inox prin el) si nu stiu cati dintre dvs. va simtiti confortabil cocotati pe scaunele de bar. In plus, barul a avut perioada lui de glorie, este epuizat pentru zilele noastre. Daca avem o zona de dining separata, este perfecta pentru utilizarea mesei de catre membrii familiei (eu cel putin consider o pierdere de spatiu si bani ca sa propun si masa in bucatarie sau o minima zona de bar, cand exista masa de dining in apropiere). Daca nu, putem improviza un corp de depozitare mai lung (sau inclusiv si cu functiuni utile pentru gatit) care sa aiba si functia de masa, de preferat pe laturile exterioare bucatariei si, daca exista sursa de apa sau flacara pe acelasi corp, neaparat cu panou separator (suficient de scund). Alternativ locului de servit, pentru ca masa sa fie folosita pe ambele parti, aceasta se poate aseza in prelungirea bucatariei, legata de mobilier (prin design), fara a mai detine dedesubt corp de depozitare.
Deasupra mesei, cateva corpuri de iluminat atarnand, alese tot din gama celor din living, vor introduce in bucatarie mai mult din atmosfera relaxanta a living-ului.
Mobilierul din bucatarie open space trebuie sa fie cat mai opac. Ar fi de evitat golurile in mobilier sau etajerele libere. In ele va exista tendinta sa expuneti lucruri inestetice ce se pot observa din living. Lucrurile pe care le doriti expuse ar arata mult mai elegant in spatele unor usi vitrate.
Materialul si decorul mobilierului trebuie sa fie identic cu cel din living. Daca nu, macar o culoare din living sa fie predominanta in bucatarie. In mobilier ar fi de preferat sa avem o combinatie de maxim trei culori si trei texturi.
Daca recurgem la placi ceramice intre blat si corpurile suspendate, as sfatui sa alegeti un model cozy, in culori calde, cu suprafata cat mai lisa (daca se doreste a fi usor de intretinut). Niste placi clasice de faianta, specifice unei bucatarii, vor atrage atmosfera catre cea a unei bucatarii obisnuite, pe cand intr-o bucatarie deschisa trebuie sa indreptam amenajarea catre cea caracteristica unui living.
Zona de chiuveta se poate obtura cu panouri usoare si subtiri de compartimentare, atat cat permite spatiul (fixe sau mobile, semitransparente sau opace), astfel incat privita de pe canapele sa nu apara inestetice vase ramase nespalate.
Intr-o bucatarie deschisa (care nu s-a optat in stilul Industrial), recomand ca inoxul sa se regaseasca in cantitate minima. Mai bine o hota neagra decat o hota din inox, mai bine o chiuveta cu baterie din granit decat una din inox (atat cat ne permite si bugetul, bineinteles). Fara plinta din inox la baza mobilierului, fara alte accesorii din inox, vase decorative sau suporturi de ustensile la vedere. Metalul este foarte rece si trebuie combatut prin mai multe sireticluri care tin de imaginatia designerilor specialisti, altfel bucataria va parea un loc mai rece si automat separat de living.
Nu recomand continuarea corpurilor de bucatarie deasupra televizorului, pentru ca livingul va capata tot design de bucatarie. Trebuie sa existe un joc al acestor corpuri de mobilier, realizat din grosimi si pozitia pe perete. Atentie la pereti, pe cat posibil a se evita prinderea corpurilor suspendate pe perete de gips-carton. Se pot inlocui cu polite usoare sau cu ansamblu care se autosustine pe sol.
Pe scurt, intr-o zona de comunicare directa living-bucatarie, bucataria trebuie sa para prelungirea unui living si nu invers. Confortul living-ului trebuie sa se extinda in design-ul bucatariei.
Asezati in bucatarie decoratiuni mai putine, elegante si voluminoase. Bucataria trebuie sa fie cat mai curata si aerisita, ca privita din living sa avem aceeasi incantare pe care o avem cand privim locul in care ne reintregim familia si prietenii.

 

 

 

Leave a Reply