CUM SA… amenajezi corect un restaurant sau o cafenea

2 s (Large)Patronii aleg succesul restaurantului lor bazandu-se pe un numar de factori, cum ar fi selectia bauturilor si ospitalitatea barmanilor.
Totusi, unul dintre cele mai semnificative componente este, per ansamblu, atmosfera si energia pe care o transmite insusi spatiul. Cu ambianta corecta, clientii ar putea sa consume mai multe bauturi socializand cu prietenii pe parcursul mai multor ore!

Pasul 2
Studiati imprejurimile dar si cafenelele sau restaurantele din apropiere, pentru va face o idee despre viitoarea baza de clienti. Astfel, cererea va inspira stilul pe care veti merge mai departe in amenajare si, cel mai important, veti sti ca pentru un succes mai rapid, trebuie sa aveti un design interior superior concurentei, din toate punctele de vedere. Odata ce alegeti un stil de restaurant, va fi imposibil sa nu regasim bun-gust in amenajare, pentru ca absolut toate componentele ce vor crea restaurantul vor apartine acelui stil deci se vor potrivi perfect intre ele. Roy Alonzo, autorul cartii “Ghidul de inceput pentru detinerea si gestionarea unui restaurant ” recomanda folosirea studiului si ca pe un mod de a determina ce fel de bauturi sa furnizati si sa serviti mai departe.
Pasul 3
Proiectati schema adecvata constrangerilor spatiului pe care il detineti. Evaluati masurile restaurantului si creati un plan cu viitoarea mobilare, astfel incat drumurile ospatarilor sa aiba o anumita fluidizare si servirea sa se faca cat mai rapid. Studiati bine inainte cataloagele de profil cu design de baruri si restaurante si tineti cont de gabaritele meselor, scaunelor ocupate, scaunelor de bar, mobilierului de depozitare, ale barurilor si ale celorlalalte echipamente necesare (frigidere, aparate cafea, depozitare pahare si bauturi etc.). Orice restaurant trebuie sa detina o bucatarie completa si utilata cu plite pentru gatit, hote, cuptoare suficiente, frigidere si congelatoare, depozitari etc. si detasata de spatiul de servire prin usi mereu inchise, eventual cu inca o zona de tampon intre spatiul propriu-zis de gatire si cel public (pentru a aplana calatoria mirosurilor). Consultati si un bucatar chef despre tot ceea ce este necesar intr-o bucatarie de restaurant, nu se stie niciodata ce se mai foloseste in realitate pe langa ce se scrie in carti. Neufert (manualul arhitectului) descrie detaliat cum se amenajeaza corect, complet si ergonomic orice restaurant. Folositi toate aceste date si masuratori introducandu-le in RLV-ul spatiului existent, golit si pregatit pentru amenajare. Alocati o distanta deaproximativ 1 metru intre locul de etalare al bauturilor si locul de servire al clientilor, pentru a oferi barman-ului suficient spatiu de a manevra sticlele pentru pregatirea bauturilor.
Pasul 4
Selectati mobilierul in concordanta cu design-ul si marimea spatiului. Includeti mesele, scaunele (poate chiar mai multe tipuri de locuri pentru sedere), barul si scaunele de bar. Pentru un spatiu redus, dimensiunea meselor trebuie sa se faca in proportie cu acesta si in raport cu capacitatea maxima de locuri. Mesele rotunde sunt eficiente, dar nu si cand sunt prea mari si fac ca centrul lor sa insemne un spatiu pierdut in afara lor. Mesele patrate sau dreptunghiulare au avantajul de a se alipi oricand este nevoie de servirea concomitenta a unui grup mai mare de consumatori. Pentru un sentiment intens de relaxare (lounge) se folosesc fotolii tapitate si canapele cu sezutul apropiat de podea, iar pentru o atmosfera de pub/restaurant se folosesc scaune obisnuite si solide (din lemn).
Pasul 5
Instalatielemente decorative care favorizeaza tematica. Elizabeth Rogers, autorul cartii “Cum sa proiectezi interioare comerciale” explica cum modul de etalare al bauturilor devine deseori un aspect de referinta pentru un bar sau restaurant. Prin urmare, puteti lua in considerare instalarea unor lumini colorate care sa orneze depozitarea barului si peretii interiori. Includeti componente estetice ca vopseaua decorativa cu efecte deosebite sau tapetarea peretilor in stilul ales si elemente decorative de atractie cum ar fi perdelele de apa, acvarii cu pesti, pereti decorativi usori de compartimentare din panouri perforate sau perdele fine la separeuri. Nu uitati ca deseori corpurile de iluminat pot personaliza foarte mult interioarele, fie ca le puneti pe mese, fie deasupra meselor sau pe pereti. Alaturi de dimmere, puteti controla oricand intimitatea si ambianta spatiului in functie de eveniment sau de momentul zilei.
Pasul 6
Tablouri, sculpturi, instrumente muzicale si… muzica. Selectati genul de muzica si volumul ei dupa clientela si locul in care se afla locatia dumneavoastra. Cu siguranta muzica va fi un important ingredient al atmosferei cautate si va conta cel mai mult pentru confortul si starea viitorilor clienti.
Daca urmand toti pasii de mai sus vi s-ar parea ca drumul pana la restaurantul dumneavoastra presupune destule cautari si cunostinte pentru care nu aveti inca timpul necesar, pasiunea si curiozitatea sa le urmati, puteti apela la profesia unui designer de interior, iar totul va merge ca uns!

 

Leave a Reply