CUM SA… Amenajam corect interioarele OFFICE

 

Biroul este spatiul de desfasurare a muncii pe scaun, timp de minim 8 ore pe zi.1 (Medium) (3)
De aceea TREBUIE sa fie un loc care sa fereasca orice persoana de plictiseala sau stres.
Este foarte important in egala masura pentru productivitate si pentru starea de spirit ca biroul sa fie un loc viu, aerisit, deschis, confortabil si amenajat in culori energice.
Tocmai pentru ca am observat de-a-lungul timpului prea multe greseli si nepasari in a trata locul de munca al angajatilor, am hotarat sa ajut marii directori generali cu niste sfaturi care ii vor ajuta apoi pe dumnealor sa isi creasca simtitor cifra de afaceri. Un angajat sustinut sa lucreze cu spor intr-un mediu placut, cu siguranta va avea mai multa energie si va depune mai multa pasiune in job-ul sau. Trebuie inlaturata monotonia lucrului la birou pentru ca este apasatoare pentru om, iar, in timp, acest lucru se reflecta si in rezultatele muncii sale.

Printre greselile intreprinderilor ma puteti indreptati pentru urmatoarele:
– birouri albastre / bleu / fag / mesteacan/ cires / wenge / negre : culori anoste sau culori prea uzate in decursul ultimilor 20 de ani
– birouri si dulapuri metalice / birouri si dulapuri cu mai multe elemente metalice (fara alte texturi sau culori in spatii care sa estompeze din raceala materialelor)
– birouri cu spatii de depozitare insuficiente/ birouri dotate cu sertare prea putine sau inexistente;
– cladiri office iluminate DOAR artificial
– cladiri office cu geamuri fixe; aerisirea se face doar cu aer conditionat (pe timp de vara angajatii racesc din pricina aerului conditionat in procent dublu decat racesc in timpul iernii din cauze naturale);
– interioare office cu pardoseala finisata in gresie sau parchet care deranjeaza fonic;
– interioare office neizolate fonic;
– interioare office inghesuite, cu loc de trecere ingreunat printre angajati;
– birouri prea mari care inghesuiesc spatii unde tipul muncii permite birouri mai mici,
sau vice-versa, birouri si depozitari prea mici in spatii prea mari – senzatia de gol, singuratate;
– birouri anoste, intunecate sau respingatoare din cauza unei amenajari neglijate (finisaje in mult alb/gri/bleu/crem, mobilier invechit, iluminat artificial strident, lipsa de plante)

Voi prezenta solutiile pentru o amenajare de birouri reusita si voi sublinia la sfarsit si cateva sfaturi cu privire la ceea ce atrage dupa sine o buna organizare a activitatii.

Angajatii trebuie sa resimta specificul unei firme si printr-un dialog fizic intre ei si spatiu. Faptul ca antreprenorul conduce o companie la baza unei viziuni, atrage dupa sine si implementarea unui mediu caracteristic acelei viziuni. In acelasi timp eu as recomanda ca interiorul office sa fie atat de ingrijit, incat angajatul sa se simta la birou ca intr-a doua casa, tinand cont ca intr- o saptamana, exceptand orele de recuperare, petrece chiar mai mult timp la birou decat acasa. Pentru acest lucru nu este nevoie de mari cheltuieli. Sunt dese cazurile in care cele mai reusite amenajari interioare se fac cu cele mai accesibile materiale alaturi de idei originale ale unor designeri capabili.
O amenajare se poate porni de la culori regasite in logo-ul companiei, sau culori din logo folosite local ca pata de culoare. In situatia in care culorile logo ului nu ar fi indicate pentru un intreg interior office (exp. albastru, rosu, negru etc.) se poate opta si pentru o amenajare care sa aiba legatura cu specificul firmei, iar aceasta sa se reflecte in texturi, mobilier, forme, iluminat, culori sau diferite finisaje. De asemeni, tot logo-ul poate inspira formele mobilierului sau ale amenajarii; un logo cu forme masculine ar cere un spatiu cu unghiuri drepte pe cand un logo organic ar conduce la mai multe linii sinuoase.
Peretii se pot vopsi in culori care sa contrasteze cu mobilierul. Mobilierul inchis ar trebui completat de un fundal deschis si vice-versa. Culorile trebuie sa fie ori complementare, ori sa faca parte din nuante sau tonuri ale aceleiasi culori. Daca se prefera ca toata amenajarea sa se faca intr-o singura culoare (de exemplu doar in alb) atunci ar fi indicate niste accente de culoare cu ajutorul decoratiunilor, recuzitei, mobilierului tapitat, invelirea unui perete intr-o imagine colorata sau montarea unei pardoseli multicolore.
Peretii se pot imbraca si in orice tapet/foto-tapet sau in panouri alcatuite din diverse materiale. De evitat ar fi placarile lucioase care reflecta sunetul.
Pardoseala pe care as recomanda-o in spatiile de birouri este cea mochetata. Avand si rolul de fono-absorbtie, mocheta se aspira si se curata usor, in timp ce dalele de mocheta permit si auto substituirea. Un alt tip de pardoseala extrem de spectaculoasa pentru spatii office, rezistenta la uzura si usor de intretinut este cea alcatuita din rasini epoxidice (permite orice desen si mii de efecte) insa este mai costisitoare iar montajul ei trebuie realizat de profesionisti.
Mobilierul de birou trebuie sa favorizeze in primul rand colaborarea dintre angajati.
Pozitionarea fiecarei statii de lucru se face astfel incat comunicarea si vizitele dintre angajati sa se desfasoare cu usurinta. Ocolirile, pozitiile spate-n spate sau distantele mari de parcurs impiedica eficientizarea timpului de lucru. Totodata insa pentru confortul psihic este de preferat ca intre angajati sa se respecte o minima proximitate.
Mobila de birouri pe care v-as sugera s-o abordati este cea contemporana. Cel mult poate contine elemente din alte stiluri sau reinterpretari. Sunt putine domenii de  activitati insa care ar limita in design alegerea anumitor stiluri de birouri. In general este bine sa va axati pe nou, pentru ca se afla in pas cu noile constrangeri de spatiu, cu noile materiale si cu noile tehnologii. Faptul ca cel care detine o companie si are parte de succes se datoreaza productiei de care are nevoie omul modern, demonstratie suficienta ca un mobilier modern se potriveste companiei.

Activitatea de birou in general necesita cat mai mult spatiu pentru lucru, dar mai ales pentru depozitare. Ambele tipuri de spatii ar trebui sa ajute angajatul sa se comporte organizat, avand posibilitatea sa isi claseze lucrarile si in ordinea importantei.
Acolo unde se lucreaza mixt si la calculator dar si cu hartii, este indicat un spatiu suficient de mare.  Zona de scriere trebuie sa fie la indemana, iar accesul la tastatura sa se poata face concomitent, eventual din aceeasi pozitie, fara efort.
Exista solutii precum: pozitionarea monitorului peste un suport supraetajat biroului; un birou mai adanc pentru a face loc hartiilor; pozitionarea tastaturii pe un suport glisant sub topul de lucru; pozitionarea monitorului si tastaturii intr-o zona aflata in prelungirea spatiului de scriere si citire a documentelor.
De multe ori job-ul implica si imprimante/copiatoare sau alte aparaturi voluminoase, iar acestora le trebuie spatiu si o pozitie cat mai aproapiata fata de angajat daca nu chiar anexat prin intermediul design-ului de mobilier. La fel, operarea lor ar trebui sa se faca imediat.
Este necesar si un loc special unde sa se poata supraetaja dosarele care urmeaza rezolvate in activitatea de birou. Pentru aceasta se poate apela la una din solutiile:
– o anumita zona din birou care sa aiba mereu acest scop;
– suprafata unui roll-box;
– suprafata unei mese, in prelungirea biroului, paralela sau perpendiculara;
– folosirea topului unui dulap scund situat cat mai in apropierea biroului.
Pozitia lucrarilor terminate trebuie sa difere cat mai mult de cea a temelor.
Cu cat spatiul de lucru este mai organizat, cu atat se face economie de timp si miscari inutile.
Constant se aduna multe dosare si teancuri de documente importante, care trebuie etalate sau inchise pentru arhiva, iar accesul la ele sa fie cat mai inlesnit. Spatiul de depozitare trebuie sa fie unul care sa oblige la ordine, astfel incat orice dosar sa fie gasit cu usurinta in cateva secunde. Un sfat ar fi ca rafturile sa nu permita suprapuneri atunci cand se ocupa toate spatiile goale. Se poate rezolva cu rafturi mai dese dar intre care sa intre lejer modulul general de cuprindere al hartiilor.
Cele mai importante dosare ar trebui expuse pe rafturi fara usi sau in spatele unor usi de sticla, pentru a fi vizibile si gasite cu mai multa usurinta.
::: Momentan lucrez la module de birou care vor putea fi achizitionate treptat, odata cu dezvoltarea firmei (odata cu cresterea necesitatilor de spatiu si de depozitare). Astfel initial investitia in amenajarea biroului va fi mai mica, iar completarea ulterioara nu va petici inestetic design-ul interior. COMING SOON :::
Si, cum munca de birou este nascatoare a multor boli fizice grave, SCAUNUL angajatului trebuie sa fie cel mai confortabil element din toata amenajarea. Trebuie sa fie ergonomic si moale, cu un spatar care sa sustina corect coloana, iar cel mai importat este ca picioarele angajatilor sa fie ferite de pozitii care sa declanseze tensiuni musculare, venoase sau articulare (cu ajutorul unui suport inclinat din lemn sau plastic).
Completarea unei amenajari reusite de birou transformat in a doua „casa” se face odata cu fixarea ultimelor detalii: fotografii, tablouri, decoratiuni si corpuri de iluminat atractive, in timp ce plantele verzi ar oxigena si ar insufleti mai mult spatiile office.

Summary
Design interior office
Article Name
Design interior office
Description
Amenajati spatiile office intr-un mod atractiv pentru dvs. sau angajati.
Author

Leave a Reply