De ce eu?

De ce EU, Dana Dragoi?

Faptul ca sunt licentiata cu Master la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, specializarea Design Interior, dupa 8 ani de studii in Arte Vizuale, inseamna ca puteti colabora din start cu o persoana calificata cu adevarat in a face proiecte corecte si a reda cadre de bun gust din punct de vedere estetic.
Ma pun in locul unui client obisnuit care are mare nevoie de o persoana pe care sa se bazeze, care sa-i confere increderea necesara ca nu va da gres cu investitia pe care va urma s-o faca in a-si amenaja spatiul pe care-l detine. Nu sunt putine cazurile in care proprietarul cheltuie sume masive de bani inutil pe materiale si obiecte mai multe SAU mai scumpe decat ar fi costat totul la recomandarea unui designer (datorita faptului ca designer-ul se afla deja in legatura directa cu mai multe categorii de furnizori si importatori, ai caror preturi se justifica intotdeauna, dar si mai mult, datorita relatiei de colaborare cu acesti furnizori are puterea de a impune anumite bugete sau discount-uri pe care un client obisnuit direct nu si le poate indeplini).

O persoana obisnuita deseori nu vede in spatiu, nu isi poate imagina lucrurile relationand intre ele si nu realizeaza anumite gabarite, nu detine studii de specialitate in domeniul amenajarilor si nu stie ce sa aleaga din multitudinea de lucruri pe care le are la dispozitie in nenumaratele magazine de profil. Deseori nu stie ce stil i s-ar potrivi sau ce lucruri l-ar bucura. De cele mai multe ori cauta un designer in mediul online sau intreaba apropiatii despre recomandari.
Insa reticentele pot ramane undeva in gandurile clientilor: “Oare acel designer ma va ajuta cu adevarat astfel incat sa imi placa totul la sfarsit?” ; “Oare ceea ce imi spune sa cumpar va arata bine impreuna cu ceea ce exista sau cu ceea ce va urma sa existe?”.  Am intalnit destule cazuri in care un designer de interior s-a potrivit cuiva, dar a dezamagit per total persoana urmatoare careia i-a fost recomandat tocmai de clientul multumit! Oare de ce?
Eu difer de toti ceilalti designeri, pentru ca detin atuurile necesare ca toata amenajarea, de la bun inceput si pana la final, sa devina o incantare si sa denote un entuziasm continuu. Dispare stresul si de multe ori parca apare chiar distractia, incantand intai cu proiectul meu si apoi cu achizitia/productia elementelor care incep sa completeze spatiile. Ceea ce fac pentru clienti nu dureaza mult pentru ca intai ascult cu mare atentie dorintele, intai “citesc” viitorul utilizator al spatiului. Creez scenarii de viata care urmeaza sa se desfasoare in spatiile pe care le gandesc, cu ajutorul informatiei inteleasa din punct de vedere psihologic, si abia ulterior ma apuc de treaba, inspirata de personalitatea clientului si de formele spatiilor. La acestea adaug in proiectele mele toate cunostintele dobandite in multi ani de documentatie neobosita. De aceea nu exista cazuri in care clientul sa isi mai doreasca modificari in urma primei mele propuneri, ceea ce scurteaza mai mult drumul catre etapa finala. Doresc sa fiu atat de eficienta, ma fac inteleasa din prima si totusi nu sunt inflexibila. In timpul implementarii, accept orice idei noi din partea mea sau a clientului, atat timp cat ele IMBUNATATESC si nu incurca propunerea digitala initiala. Comunicarea disciplinata dintre designer si client, ca in orice altfel de relatie, este indispensabila pentru reusita.
Multi designeri propun cateva variante de design interior care dureaza si costa enorm, ca mai apoi sa lase la alegerea clientului pe cea care ii surade dumnealui cel mai mult.
Ca si prezentare finala de proiect foto-realist eu propun doar o singura varianta deoarece am calificarea necesara pentru a demonstra ca doar aceea indeplineste toate cerintele si nu numai, tinand cont cat de mult este cantarita, analizata si comparata in toate formele posibile. Evident, cum spuneam sunt maleabila, asa ca in cazuri exceptionale in care este musai sa intervin cu ceva modificari aparute din varii motive (locatie, dorinte noi client, readaptari culori si elemente), le fac astfel incat varianta finala agreata la maximum de catre client se va regasi in cea de-a doua predare, cu siguranta.
In plus, in cazul in care sunt aleasa pentru colaborare este bine de stiut faptul ca sunt “cameleonica” in gusturi, intotdeauna reusesc sa ma situez pe aceeasi lungime de unda cu clientul. Descopar aceasta odata ce aflu ceea ce-si doreste si ceea ce nu-si doreste. Stiu, va ganditi ca fiecare din noi este diferit si n-am cum sa recunosc ca-mi place ce le place tuturor. Explicatia mea clara se face din doua motive:
1) iubesc toate stilurile din design-ul interior tocmai pentru ca fiecare stil are personalitatea lui si face parte din profesia mea; indragesc chiar si amestecuri de stiluri, cat timp acestea fac ca interiorul sa devina placut si perfect inchegat ;
2) imi place ce place clientului pentru ca aflu DE CE prefera anumite lucruri si nu altele, iar cand inteleg DE CE, pot sa le confirm si sa orientez toate elementele unui proiect in aceeasi directie. Sunt deschisa la pareri si idei si pot face legaturi cel putin cu o parte din preferinte. A fi pe aceeasi lungime de unda inseamna mai mult decat faptul ca imi place si mie ce-i place clientului. Eu pot adauga in proiect lucruri noi care in mod cert sa-i placa clientului; pot propune amenajari si mobilare exact pe gustul lui si il pot surprinde placut cu fiecare sugestie noua.
Iar astfel, in loc ca amenajarea unei locuinte sa ofere neplaceri si stres, alaturi de mine designul interior devine o adevarata incantare.  

Ideea unui proiect de design interior, realizat de catre o persoana specializata avand competentele necesare, este de a transmite stari de bine, de confort, de relaxare, de placere si de fericire continua.
De ce eu? Pentru ca eu tind si sper ca reusesc sa transmit, pe langa toate acestea, si un acel “quelque chose” care prin alte parti nu (prea) se mai intalneste, acea atractie irezistibila fata de interior, starea in care pur si simplu nu te-ai satura de privit. Spre deosebire de o companie care chiar se straduieste pentru a bifa succesul si satisfactia clientilor sai, eu doresc sa redau tuturor clientilor mai mult decat spatii si obiecte de care nu s-ar mai putea desparti vre-odata. Comparand ceea ce stiu eu ca pot face cu ceea ce vad ca fac altii ca mine, sunt constienta sau macar vreau sa cred ca pot oferi acel plus inexplicabil, acea atractie suprema dintre clienti si proiectele mele. Totul pleaca din suflet, din pura pasiune si dragul inegalabil de a le face, iar acesta este cel mai important lucru care vreau sa ma deosebeasca de restul profesionistilor.design

Se spune ca ridicarea unei case de la zero imbatraneste proprietarul cu 2 ani. Cumpararea directa, cash sau in rate, nu este mai prejos. Stresul achizitionarilor face sa nu mai ramana nici rabdarea necesara, nici bugetul suficient pentru a doua parte, cea a amenajarii interioare. Pentru curajosii care doresc totusi sa-si adune fortele si sa incerce singuri, cu siguranta urmeaza vremuri si mai stresante (vrafuri de reviste pentru documentatie, ore in sir petrecute pe internet pentru studierea pietei de finisaje si mobilier, zeci de drumuri prin oras in cautarea elementelor de amenajare – in special in locurile nepotrivite dar despre care li s-a spus ca-i mai ieftin dar nu si ca-i mai prost, timp dedicat pe la targurile de specialitate unde cam toate detin preturi piperate, alte ore in sir cautand echipe si producatori necesari pentru… pentru ce? pentru ca la un moment dat proprietarii concluzioneaza ca atat de multa informatie ii deruteaza complet si nu mai stiu deloc ce vor… nu c-ar fi stiut ceva clar de la inceput). Mai exista si categoria proprietarilor care stiu ce vor, dar nu stiu cu ce sa inceapa si unde sa termine, au nevoie de o buna organizare in achizitii si executie. Si de multe idei pentru personalizarea atator provocari aduse de noile resedinte.

Dar se mai spune ca toate aceste probleme dispar brusc odata cu ajutorul pe care il acorda un designer de interior!