SOLUTII… pentru bai cu stil

[Best_Wordpress_Gallery id=”88″ gal_title=”Baie matrimoniala”]

[Best_Wordpress_Gallery id=”85″ gal_title=”Bai Slatina”]

Baia, oaza de relaxare a intregii zile, se alcatuieste din culori calde, pastelate sau culori vesele, culori deschise (in special pentru spatiile
cu dimensiuni reduse) iar in cazul culorilor inchise care, alaturi de un iluminat atent pot forma un cadru foarte intim, se recomanda o alaturare de
culori deschise contrastante in anumite zone si/sau in mobilier, cu care sa se evite atmosferele sumbre.

Baia trebuie sa relaxeze toate simturile.
Gresia si faianta de regula este lucioasa, pentru a permite indepartarea cat mai usoara a stropilor si calcarului care se depune in timp din cauza improscarii cu apa. Luciul si finisarea materialelor cu care se placheaza cea mai mare parte din baie determina un cadru rece, neplacut la atingere, mai ales dupa ce corpul s-a incalzit sub tempertura ridicata a apei.
7_5(De aceea nu recomand pentru bai culori reci ca albastrul sau verdele, pentru ca deja spatiul este rece in sine…)
Pentru baile finisate in aceste materiale as recomanda incalzirea in pardoseala si chiar si in anumiti pereti.
Altfel, este obligatoriu prinderea unui radiator mare (posibil si cu functia de port-prosop).
Exista si faianta/gresie cu un finisaj mat, neted, unele chiar cu modele reliefate si totusi inca usor de intretinut, cu care se pot placa peretii si pardoseala si pot forma o solutie fericita pentru o baie mai calda la atingere.
Exclud pentru bai culorile tari care ne energizeaza: rosu, verde crud, portocaliu intens. Baia nu este un loc care sa ne agite, este indicat sa fie un loc care sa ne relaxeze psihicul inainte sau dupa o zi plina de activitate.

Pentru a crea un spatiu fara riscul de a gresi in alegeri recomand culorile naturale, de pamant (nuante sau tonuri de maro), culorile neutre, griuri colorate, chiar si materiale naturale (lemn-tratat, piatra sau pietris, bambus), optional cu accente calde (de galben, oranj, auriu, ivoir sau lila). Totodata, cum faianta se inlocuieste mult mai greu si mai rar decat o simpla vopsea, acestea sunt culori de care nimeni nu se poate plictisi nici pana la urmatoarea schimbare.
O alternativa la clasica gresie/faianta, pentru un design special, ar fi:

– vopseaua pentru pereti rezistenta la umiditate (creata si imbunatatita in ultimii ani special pentru bai sau bucatarii)
– placarea cu sticla (pe langa foaia obisnuita vopsita, au iesit modele fanteziste alcatuite din sticla colorata)
– placarea cu panouri decorative sau panouri decorative 3D
– mozaicul (sau mozaic in combinatie cu faianta) clasic sau modern ; mozaicul modern a capatat diverse forme, “placutele” nu mai sunt doar patratele, ci pot avea o multitudine de forme, culori, efecte si dimensiuni
– pardoseala din rasini epoxidice
– pardoseala din PVC
– pardoseala placata cu parchet rezistent la apa / deck
– placarea cu placi naturale din piatra finisata si tratata
Zona dusului ar fi de preferat sa nu se placheze cu piatra naturala basorelief, unde usor pot avea loc depunerile si mucegaiul iar curatarea poate deveni un calvar.

Pentru baile foarte mici nu as recomanda cabine de dus clasice. O solutie actuala si foarte atractiva poate insemna o cada joasa sau efectiv crearea din gresie a unui soclu pentru dus, poate chiar scurgerea direct in pardoseala, iar protectia impotriva stropirii cu apa sa se faca doar cu o foaie de sticla transparenta (optional cu usa batanta-catre interior- sau culisanta din sticla). Astfel, optic, baia va parea semnificativ mai mare.
Depozitarea in astfel de bai poate deveni o problema, baia poate ajunge sufocanta. Cel mai bine este sa se suspende majoritatea mobilierului de depozitare (masca de chiuveta, rafturi, dulapuri de diferite dimensiuni dar cat mai inguste), pentru ca mai multa pardoseala libera ofera iluzia de mai mult spatiu.

Iluminatul general pe centrul plafonului trebuie sa emita o lumina cat mai puternica, iar la oglinda recomand un iluminat local bogat cu lumina alba calda, incandescenta sau cu halogen, care sa bata catre nivelul fetei, nu de sus in jos (atentie, nu folositi niciodata iluminat de neon florescent alb rece sau lumina alba rece).

Cat despre a “stila” incaperea, este imperativ sa acordam atentie detaliilor. Recomand ca sanitarele sa faca parte din aceeasi “familie” : de la acelasi productor sa le alegem din aceeasi gama, sau daca se intampla sa fie furnizate de la producatori diferiti, macar sa existe la toate ori doar formele rotunjite, ori doar formele patratoase; toate bateriile cu toate suporturile (sapun, periute, produse de curatare etc.) sa fie din aceleasi game ale furnizorilor; prosoapele, de diferite dimensiuni, sa aiba aceleasi culori la fiecare inlocuire (si sa fie pozitionate cat mai departe de zona toaletei). Daca doar se cauta asemanari intre accesorii sau nu li se acorda deloc importanta, baia nu va mai avea acel aspect unitar elevat, ci va conferi, cum spun multi, “senzatia de ieftin”.

 

 

Leave a Reply